Wikipedia

Αποτελέσματα αναζήτησης

Τετάρτη 2 Μαΐου 2018

Τεχνητή Λίμνη Αγίου Ιωάννη


ΤΕΧΝΗΤΗ ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ

Τεχνητή  λίμνη Αγίου Ιωάννη- Λίμνη κατά Τύχη, Μετά από μια μικρή συνέντευξη με τον κύριο Ηλία Κανελλάκη, ιδιοκτήτη λατομείου Σπάρτης, λάβαμε μερικές πληροφορίες την τεχνητή λίμνη στον Άγιο Ιωάννη:
·       Πόσο απέχει από την Σπάρτη η λίμνη;
Ο Άγιος Ιωάννης απέχει σχεδόν 7χλμ από το κέντρο της Σπάρτης καθώς η λίμνη βρίσκεται στους πρόποδες του Ταϋγέτου, 1χλμ μετά το γήπεδο του Αγίου Ιωάννη.
·       Είναι εύκολα προσβάσιμη;
Σχετικά ναι, αν εξαιρέσουμε ότι από ένα σημείο χρειάζεται να περπατήσεις (περίπου 200μ) αφού δεν είναι δυνατό να περάσεις με μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή ποδήλατο).
·       Πώς δημιουργήθηκε;
Αρχικά σε εκείνο το σημείο βρισκόταν ένα λατομείο αδρανών υλικών το οποίο έκανε εξορύξεις με προϊόντα που έπαιρναν (τσιμέντο, ασβέστη) τα πουλούσαν σε βιομηχανικές οικοδομές   κλπ. Με όλες αυτές τις ανατινάξεις είχαν δημιουργηθεί στο έδαφος αρκετά ρήγματα (20μ) ενώ μέσα σε 2 χρόνια σκαψίματος έφτασαν στον πυθμένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1997 έως 1999 ήταν λατομείο. Έτσι λοιπόν μετά από μια μεγάλη βροχή το μέρος πλημμύρισε και έτσι δημιουργήθηκε η λίμνη. Η βροχή αιφνιδίασε ακόμα και τους ιδιοκτήτες του Λατομείου καθώς αρκετά μηχανήματα εγκλωβίστηκαν από τα νερά, τα οποία τα απομάκρυναν μετά από λίγες εβδομάδες.
·       Η λίμνη τώρα σε ποίον ανήκει; Ο Δήμος έχει συμβάλει για την βελτίωσή της ;
Αυτή την στιγμή η λίμνη ανήκει στο δασαρχείο της Σπάρτης ενώ ο Δήμος δεν έχει βοηθήσει καθόλου στην καλυτέρευση της κατάστασης της λίμνης. Με ένα ποσό της τάξεως των 10.000€ θα μπορούσαν να είχαν απομακρυνθεί και άλλα υλικά και η λίμνη να αποκτούσε σωστό βάθος και εύρος και οδό πρόσβασης. Ενώ θα μπορούσε να λειτουργήσει τουριστικά, εκπαιδευτικά και να χρησιμεύσει στην άρδευση της περιοχής.






Εργάστηκαν:

Παπαδάκος Γεώργιος
Παναγιωτούνης Θεόδωρος
Τσιμπίδη Ελένη
Πιερρινάκου Φιλιώ
         Πατσάκου Βασιλική






Το Γεφύρι της Αγίας Ειρήνης


Γεφύρι Αγίας Ειρήνης – Τρύπης
Διασχίζουμε το φαράγγι της Λαγκάδας, τον θρυλικό Καιάδα.Θα βρούμε άραγε χιόνι; Απέναντι το χωριουδάκι της Τρύπης.Με γαλάζιο και πράσινο ν’ ακολουθεί το ανάγλυφο των κορυφογραμμών.Πορεία δυτική, από την Καλαμάτα μέχρι τη Σπάρτη, κι ύστερα νότια ως το Ξηροκάμπι.Το Κεφαλοχώρι στ’ ανατολικά του Ταΰγετου με τους ατέλειωτους ελαιώνες. Στην ηλιόλουστη πλατεία με τα πλατάνια και την αιωνόβια ελιά συγκεντρώνεται η ζωή του χωριού. Αναζητάμε το «ελληνικό γεφύρι» που φωλιάζει μερικά εκατοντάδες μέτρα πίσω από την πλατεία. Πρώτα θα δούμε το σχολείο, ένα από τα ωραιότερα πέτρινα κτίσματα της περιοχής και λίγο παρακάτω, το «Φαραίον», το ανοιχτό θεατράκι όπου δήμος και πολιτιστικός σύλλογος οργανώνουν συναυλίες και δρώμενα, δίνοντας στον τόπο ανάσες …πολιτιστικές.Εδώ βρίσκουμε τη σήμανση για τη γέφυρα: «Πέτρινο, μονότοξο γεφύρι των ελληνιστικών χρόνων (100 π.Χ), μοναδικό σε χρήση στην Ευρώπη». Ποιοί μάστορες να το’ χτισαν που στέκει δύο χιλιάδες χρόνια στο πείσμα του καιρού και του ανθρώπου… Περπατάς επάνω του κι είναι εκείνη η αίσθηση της «συνέχειας», η συνείδηση της κληρονομιάς που σε κατακλύζει... Όπως όταν πρωτοείδες κάποια παράσταση στο θέατρο της Επιδαύρου. Πάνω σ’ αυτές, τις ίδιες πέτρες… Από εδώ ξεκινούσε η Βασιλική οδός που κατά τη ρωμαϊκή εποχή ένωνε τη Σπάρτη με την Καρδαμύλη. Τον δρόμο που διέσχισε ο Πύρρος, για να παντρευτεί την Ερμιόνη, κόρη του Μενέλαου και της Ωραίας Ελένης. Κι ίσως την ίδια πορεία να ακολούθησε κι ο Αριστομένης κατά τους Μεσσηνιακούς πολέμους  για να εισβάλει στην κοιλάδα του Ευρώτα. Κάτω απ’ το γεφύρι τα ορμητικά νερά του χειμάρρου Ρασίνα που θα μας ακολουθεί σε όλη τη διαδρομή. Γνωστό και σαν «φαράγγι του Ταϋγέτου» διασχίζει τη βορινή πλευρά της οροσειράς και στο διάβα του φωλιάζουν 67 πηγές. Η περιοχή είναι παρθένα και σε υψόμετρο άνω των 400 μέτρων είναι χαρακτηρισμένη ως Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους. Από το γεφύρι ξεκινούν πολλά πεζοπορικά μονοπάτια˙ αρχαία και καταπράσινα, γεμάτα τρεχούμενα νερά, λιμνούλες, καταρράκτες…Για τους όχι και τόσο …περιπατητικούς τύπους, τα καλά νέα είναι ότι το φαράγγι μπορεί να διασχίσει κανείς και οδικώς. Δεδομένου ότι  είναι  ένα από τα ελάχιστα που προσφέρουν μια τέτοια δυνατότητα, είναι κρίμα να μην την εκμεταλλευτείς.


Εδώ βλέπουμε μια ξεχωριστή φωτογραφία από το ρυάκι που περνά το γεφυρί !


Καθώς και εδώ βλέπουμε το ίδιο το γεφύρι με το ρυάκι του!
ΥΓ : Τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας ανήκουν στο κ.Βασίλη Γλεντζέ ο οποίος μας παρείχε αυτή την καταπληκτική φωτογραφία



Εργάστηκαν
Ναταλία Γρηγόρη
Νίκος Γιολδασέας
Αντωνία Βλάχου
Λυδία Χασιώτη



Το γεφύρι του Κόπανου

 Το Γεφύρι του Κόπανου



              


  Το μνημείο βρίσκεται πλησίον του οικισμού Καραβά .Συνδέει το δρόμο που έρχεται από βόρεια, από τον Βουρλιά με τον δρόμο που συνεχίζει στη δυτική όχθη του Ευρώτα προς τον Μυστρά και τα ερείπια της Αρχαίας Σπάρτης. Βρισκόταν δηλαδή πάνω στον βασικό δρόμο που ένωνε την Τριπολιτσά με το Μυστρά-και τη Σπάρτη μετά την ίδρυσή της το 1834.Αναμφισβήτητα έχει συνδεθεί με τις μνήμες αρκετών κατοίκων του. Εντυπωσιακό στη θέα με το υψηλό μονότοξο άνοιγμά του στο κέντρο, τα δύο εκατέρωθεν τοξοπαράθυρα και το μικρότερο τόξο στο δυτικό βάθρο σε αντιδιαστολή με το μεγάλο τοξοπαράθυρο στο ανατολικό βάθρο της ανατολικής όχθης όπως αποδίδεται <<λεπτόκορμο>> σε αρκετές <<γκραβούρες>>.





  Ημερομηνία κατασκευής/καταστροφής(Λόγος)

Το γεφύρι χτίστηκε, μάλλον, το 1730 και γκρεμίστηκε τον Οκτώβριο του  1902,όταν μεγάλη κατεβασιά του Ευρώτα το παρέσυρε στο πέρασμά της .Την πτώση αυτή συνόδεψαν μέχρι τις μέρες μας διάφοροι μύθοι και λαϊκοί θρύλοι, δίνοντάς του μυθικές διαστάσεις! Απέμεινε όρθιο ένα τμήμα του στην αριστερή ανατολική όχθη του ποταμού.


Εργάστηκαν:
Μαγέτος Σταύρος
Νικολέτος Γιάννης
Κομποχόλης Λάμπης
Κουτρουμπή Σταύρη
Μακρή Ήβη
Μπαγετάκος Πολύδωρος
Παγκράτης Σπύρος